Nya insikter från MOIP‑konferens i Wien
Helene Hellmark Knutsson, ordförande för SustainGov, deltog nyligen på en OECD-konferens i Wien om mission-orienterad innovationspolicy (MOIP). Ledare och experter från över 20 länder samlades för att dela idéer och erfarenheter samt diskutera strategier för att hantera stora samhällsutmaningar.
– Det har varit inspirerande att få ta del av andra länders arbete med MOIP och kunna jämföra områden och utmaningar som de har stött på i det här arbetssättet. Det har också varit intressant att diskutera hur vi kan få till det lokala engagemanget kring våra stora samhällsutmaningar, både miljömässiga och ekonomiska och sociala. Lärorikt också att höra hur andra jobbar med strategier som leds från regional nivå, men som handlar om att engagera de lokala krafterna kring olika frågor. Detta i ett ekosystem där man tittar på alla frågor samtidigt i stället för i silos, säger Helene Hellmark Knutsson.
Framing och ambitionsnivå
En stor utmaning med mission-orienterad innovation är balansen mellan ett övergripande syfte och specifika, genomförbara mål. Att formulera långsiktigt inspirerande missions är grundläggande men under konferensen underströks vikten av att bryta ned dessa visioner i mätbara delmål. Alltför breda eller otydliga missions riskerar att bli svåra att uppnå och svåra att hantera. Man måste välja en lagom nivå av komplexitet, något som är hanterbart. Det får heller inte bli för mycket top-down, att kunna skapa ett lokalt engagemang är viktigt.
– Det jag särskilt tog med mig är att offentliga myndigheter kan vara nyckelaktörer för att skapa missions och även facilitera dem, säger Helene Hellmark Knutsson.
Kraften i ett brett samarbete
Att ha rätt ambitionsnivå för varje mission – tillräckligt utmanande för att verkligen driva förändring, men också realistiska nog att vara genomförbara – är inte allt. Avgörande är att man kan formulera dessa mål tydligt, så att man kan samla stöd och resurser från olika samhällsaktörer.
En av de viktiga slutsatserna från konferensen var vikten av att säkra engagemang från både privata och offentliga aktörer. I stället för att fokusera på enskilda lösningar betonades helhetsperspektivet där flera parter, från offentlig till privat sektor och civilsamhälle, bidrar med sin unika kompetens och sina resurser. Flera diskussioner handlade om hur man kan engagera fler aktörer utanför forsknings- och innovationssfären, där sätt att "crowda-in" både finansiella och mänskliga resurser från privat sektor sågs som en av de största utmaningarna.
En hållbar plattform för framtida dialog
Att bygga ett varaktigt nätverk för erfarenhetsutbyte var ett tydligt mål för konferensen. Att lyfta missions-orienterade policyer från enskilda initiativ till systemförändrande program, kräver uthålliga nätverk där ledare och praktiker kan utbyta erfarenheter. SustainGov ser därför fram emot att bidra till ett varaktigt internationellt samarbete och fortsätta dialogen med partners och kollegor som deltog i Wien.
– Det är otroligt viktigt när vi utvecklar offentlig sektor, att vi använder kunskap och referenser från andra demokratiska länder och deras arbete. Men också att vi bidrar med våra perspektiv. Att få samlas med kollegor från över 20 olika länder var en stark påminnelse om att vi står inför globala utmaningar, men att vi kan hitta lösningarna tillsammans, säger Helene Hellmark Knutsson.
Utöver SustainGov deltog även Metals&Minerals och Net Zero Industry på MOIP-konferensen.
Om “OECD conference on mission-oriented innovation policy - Mission Forward” i Wien 28-29 oktober 2024
Med paneldiskussioner och interaktiva gruppsessioner blev konferensen en värdefull plattform för kunskapsutbyte och feedback på SustainGovs arbete och inriktning. Konferensens många föreläsningar om verktyg och metoder gav värdefull vägledning för hur våra genomförandeprocesser kan stärkas.