Ny satsning ska minska regelbördan för landets lantbrukare

Tis 17 sep. 2024 15:29

Under hösten startar SustainGov tillsammans med Karlstads universitets Samhällsnytta AB ett projekt i samarbete med lantbrukare, myndigheter och intresseorganisationer. Fokus ligger på att minska lantbrukets regelbörda, ett område som länge upplevts som både kostsamt och tidskrävande.

Vetefält på en vacker sommardag med blå himmel och några moln

– Vi samlar “hela systemet i rummet” – en metodik som säkerställer att alla berörda aktörer deltar aktivt och bidrar till hållbara och praktiska lösningar, säger Samhällsnyttas vd Johan Quist.

Projektet som genomförs inom ramen för SustainGov tillsammans med Samhällsnytta och en grupp myndigheter och intresseorganisationer får sju miljoner kronor från Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

– Den här satsningen är ett erkännande av vikten av att använda systemdesign som verktyg för att utveckla nya, holistiska metoder för att lösa komplexa samhällsutmaningar, och ligger i linje med SustainGovs övergripande mål att driva innovation inom offentlig sektor, säger Johan Quist.

Brett samarbete med ”hela systemet i rummet”

Genom systemdesign ska projektet undersöka och utveckla åtgärder för att minska regelbördan inom lantbruket. Systemdesign innebär att se helheten och samla alla relevanta aktörer för att gemensamt lösa komplexa problem.

Projektet kommer att pågå i 18 månader och genomförs i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Tillväxtverket, länsstyrelserna i Jämtland, Värmland och Skåne, Handelshögskolan i Stockholm, Växa Sverige samt enskilda lantbrukare och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA).

– Vi ser att den komplexitet som finns inom lantbrukets regelverk påverkar förutsättningarna för såväl konkurrenskraftig produktion som nationell livsmedelsberedskap, säger Ann Lindberg, generaldirektör för SVA. Genom detta projekt får SVA möjlighet att tillsammans med andra aktörer arbeta för att minska den upplevda regelbördan samtidigt som de mervärden som svenskt lantbruk skapar bevaras.

För ytterligare information, kontakta: 

Johan Quist, vd Karlstads universitets Samhällsnytta AB, 070 561 84 64

 

Läs mer om Samhällsnytta

Sidan uppdaterades 2024-09-17