Fokusområde 2: Ett inkluderande samhälle för alla
Många grupper i samhället möter betydande hinder för att delta fullt ut i samhället. För ett mer inkluderande samhälle krävs gemensamma insatser från offentlig sektor som adresserar grundläggande orsaker och stärker individers möjlighet till delaktighet och medskapande.
Sverige har en lång tradition av att sträva efter jämlikhet och social rättvisa, men trots detta finns det stora grupper i samhället som riskerar att hamna utanför. Utsatta grupper, såsom personer med funktionsnedsättning, personer med låg utbildning, utlandsfödda, unga i riskzonen för utanförskap eller kriminalitet samt äldre i ofrivillig ensamhet, står ofta inför stora hinder för att delta fullt ut i samhället.
Dessa barriärer kan vara både strukturella och psykosociala. De kan handla om bristande tillgång till utbildning eller andra insatser från samhället, svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden, men även sociala normer och diskriminering som försvårar människors möjlighet att kännas sig som en del av samhället. Samtidigt tenderar dessa grupper ofta att betraktas som passiva mottagare av stöd snarare än aktiva medskapare av lösningar i sina egna liv, utifrån egna erfarenheter och resurser.
Olika typer av utmaningar i olika kontexter
Utmaningarna ser olika ut beroende på geografisk och socioekonomisk kontext. I storstadsområden kan exempelvis boendesegregation påverka möjligheterna till social sammanhållning, medan vissa kommuner och glesbygdsområden kan ha svårigheter att upprätthålla ett brett utbud av välfärdstjänster. Skillnader i tillgång till samhällsservice och möjligheter till delaktighet kan därmed påverka den sociala sammanhållningen och leda till ökade samhällsklyftor.
Offentlig sektor har inte lyckats angripa återkommande systematiska orsaker till utanförskap, såsom bristande integration, diskriminering eller stigmatisering. Tendensen att fokusera på kortsiktiga lösningar som inte adresserar de underliggande samhällsproblemen, gör att effekterna av insatserna alltför sällan blir långsiktigt hållbara.
Med individen i fokus
Målgruppen är individer som möter särskilda utmaningar i samhället och riskerar socialt utanförskap. Det handlar exempelvis om personer med svagare socioekonomisk ställning, utlandsfödda som möter hinder för integration eller personer med funktionsnedsättning som kan ha begränsad tillgång till stöd och sämre möjligheter att delta fullt ut i samhället.
Många i dessa grupper påverkas av faktorer såsom avbruten skolgång, arbetslöshet, hälsoproblem eller brist på sociala nätverk, vilket kan försvåra deras möjlighet att delta fullt ut i samhället. Organiserad brottslighet och diskriminering utgör ytterligare risker. Samtidigt kan brister i stöd- och sociala system göra det svårare att få rätt hjälp i tid. Genom att stärka dessa grupper och skapa bättre förutsättningar för inkludering kan insatser bidra till ett mer jämlikt och sammanhållet samhälle.