Fokusområde 4: Framtidens samhällskontrakt – förnyad relationen mellan invånare och offentlig sektor
För att hantera ökande krav och komplexitet behöver offentlig sektor omdefiniera sin roll och skapa starkare band till invånare, näringsliv och civilsamhälle. Ett förnyat samhällskontrakt bygger på aktiv samhandling, där alla aktörer bidrar till gemensamma lösningar och en hållbar utveckling.
SustainGovs fjärde fokusområde skiljer sig från de övriga tre. Det är av en mer generisk natur och har relevans för många olika politikområden. Här ligger fokus på att ompröva etablerade synsätt, normer och strukturer som håller tillbaka utvecklingen av offentlig sektor.
SustainGovs mission är sprungen ur ett behov att förnya och framtidssäkra det så kallade samhällskontraktet mellan invånare och den offentliga sektorn. Förutsättningarna för att upprätthålla dagens offentliga tjänster är inte hållbara på sikt, vare sig det gäller tillgängliga resurser eller de förväntningar som invånarna har.
Det finns en växande upplevelse hos vissa grupper i samhället att delar av den offentliga sektorn abdikerar från sitt ansvar och att behoven hos invånarna inte tillgodoses. Detta leder till minskad tilltro till de offentliga institutionerna. Många invånare känner sig också osynliggjorda och upplever ett gap mellan förväntningar och det verkliga utfallet i den offentliga servicen. Samtidigt upplever näringslivet och civilsamhället att de inte blir inkluderade som jämbördiga aktörer i samhällsutvecklingen, trots att de ofta har lösningar och idéer.
Gemensam syn på ansvar och uppdrag
För att möta denna utmaning krävs en gemensam syn på ansvar och uppdrag, där offentlig sektor krokar arm med invånare, näringsliv och civilsamhälle. Detta kräver en förändring i hur offentlig sektor styrs och leder för att skapa mer behovsorienterade och inkluderande system. Genom att arbeta tillsammans och lära av varandra accelererar vi paradigmskiftet mot nya sätt att arbeta inom offentlig sektor som har bättre förutsättningar att nå SustainGovs missionen än dagens system.
En central aspekt är att omdefiniera synen på den egna rollen; traditionellt sett har offentliga organisationer visat ett alltför stort intresse för sig själva och den egna verksamheten. Genom att låta användaren ta större plats i uttolkningen av vad som är en väl fungerande verksamhet skapas ett tryck på omställning. Det innebär att omdefiniera offentlig sektors roll – inte bara som demokratiaktör, samhällsbyggare och tjänsteleverantör utan också som en aktiv medskapare av lösningar tillsammans med invånare, näringsliv och civilsamhälle. Genom att främja samhandling och förtroende mellan alla samhällsaktörer kan vi bygga en mer effektiv och hållbar offentlig sektor där invånarnas behov och värderingar står i centrum.
Fokus på långsikta konsekvenser och effekter
Idag är det den offentliga organisationen och dess tjänsteproduktion, eller delar av den, som styrs och följs upp, snarare än de effekter som offentlig sektors leveranser får på invånarna, patienterna, brukarna eller företagen. För att bättre möta samhällets behov krävs att offentliga resurser och styrning inriktas på funktioner som skapar verklig nytta, snarare än att upprätthålla organisatoriska strukturer som gör rätt utifrån sina uppdrag men samtidigt har begränsad effekt på individ- och eller samhällsnivå. Styr- och organisationsmodeller inom offentlig sektor behöver därför utvecklas för att i högre grad fokusera på långsiktiga konsekvenser och effekter, samtidigt som de ger bättre förutsättningar för bred samhandling över organisatoriska gränser.
Här krävs även en ökad förståelse och acceptans för att andra aktörer än offentlig sektor själva kan bidra till mer effektfulla- och värdeskapande insatser. Idag är det en utbredd uppfattning att förebyggande och främjande insatser är viktiga, men i praktiken prioriteras ofta kortsiktiga lösningar och akuta insatser. För att förändra detta kan fleråriga budgetar och verksamhetsplaner vara en möjlig väg att pröva. Effektmätningar, samhällsekonomiska kalkyler och utfallskontrakt är andra exempel på sådant verktyg som ryms inom detta fokusområde. Det finns även behov av att hantera investeringsparadoxen, där många värdefulla idéer aldrig genomförs eftersom de aktörer som bär kostnaden inte kan tillgodogöra sig vinsterna.
En satsning för att stärka demokratin
SustainGov kan även ses som en satsning på att stärka demokratin. För det krävs en gemensam syn på ansvar och uppdrag, där offentlig sektor mer tydligt krokar arm med invånare, näringsliv och civilsamhälle. Sverige ligger efter många länder när det kommer till att öka medborgarengagemanget och inflytandet i demokratiska och politiska processer. De initiativ som genomförs brister ofta i politisk förankring och i representativt deltagande. De genomförs som isolerade insatser och påverkar därför inte systemet i stort. Här behövs insatser på flera nivåer som möjliggör för faktisk delaktighet understött av nya processer, verktyg (inte minst digitala), samt sätt att organisera sig för att stärka delaktigheten och deltagardemokratin.